}
  • Voor 23.59u besteld, morgen in huis! Geldig voor voorraad artikelen, zondag uitgezonderd.
  • 1200m² showroom met alles voor uw vijver ma-vr 9-17.00u za 10-16.00u zo 12-16.00u
  • Verkeerd besteld? Geen probleem! 30 dagen retourrecht

Terug

Witte Stip

Een veelvoorkomend probleem is de zeer besmettelijke huidziekte Witte Stip. Vissen met een slechte weerstand lopen een grote kans op besmetting. Deze dodelijke ziekte dient spoedig behandelt te worden. Dit kan gemakkelijk met onderstaande producten.

Filters

Witte Stip

Witte stip is helaas een veelvoorkomend probleem bij koi en andere vijvervissen. Daarnaast is witte stip ook zeer besmettelijk. Met name zwakke vissen (slecht weerstand) lopen een grote kans om besmet te raken met witte stip. Witte stip is een nare parasiet die voornamelijk voorkomt na een daling van de watertemperatuur of na het toevoegen van andere vissen. Op het moment dat de vis besmet is met witte stip groeien de witte stippen door totdat zij volwassen zijn. Vervolgens komen de witte stippen los van de vis en vallen ze op de bodem. Hier ontstaat een cyste die zich ontwikkelt tot een plek waar honderden infectiehaarden zijn. Deze infectiehaarden zorgen tot slot voor de verspreiding in uw vijver of aquarium. Op dat moment kunnen vanzelfsprekend alle vissen besmet raken met witte stip. Dit proces zal zich blijven herhalen als de witte stip niet behandeld wordt. Overigens is het wel zo dat vissen die ooit besmet zijn geweest met witte stip een resistentie opbouwen tegen witte stip. Dat garandeert niet voor 100% dat de vissen niet meer besmet kunnen raken met witte stip, maar de kans is wel aanzienlijk verkleind. Gelukkig is witte stip ook goed te behandelen, mits u de juiste medicijnen gebruikt en mits u zeker weet dat uw vis besmet is met witte stip. Hieronder leest u hoe u witte stip kunt herkennen en hoe u witte stip kunt behandelen.

WITTE STIP HERKENNEN

Bij het herkennen van witte stip dient u met een aantal zaken rekening te houden. Witte stip kan in een aantal stadia worden herkend. In het laatste stadium is de huid van uw vis bedekt met witte stippen (zie foto). Op het moment dat u dit op uw vissen ziet, is witte stip al langere tijd aanwezig in uw vijver of aquarium. U kunt witte stip ook herkennen aan andere kenmerken. Als uw vis er ongezond uitziet (vermagerd en slecht eten), kan dat erop duiden dat uw vis besmet is met witte stip. Een ander eigenschap van witte stip is het schuren van de huid tegen randen of andere objecten. Op die manier willen de vissen van de witte stip afgekomen. Tot slot wil de huid ook wel eens loslaten bij besmetting met witte stip. Kortom, houd uw vissen en/of koi altijd goed in de gaten om in een vroegtijdig stadium de witte stip te ontdekken. Op die manier heeft de parasiet minder kans om de gehele vijver of het aquarium volledig te besmetten.

WITTE STIP BEHANDELEN

Gelukkig is witte stip prima te behandelen. Daarvoor heeft u een tweetal verschillende mogelijkheden, namelijk op de natuurlijke manier en met speciale medicijnen. Bij de natuurlijke manier verhoogte u het water in uw vijver of aquarium een week lang naar 28-30 graden. Dit moet overigens wel onder goed toezicht gebeuren en informeer vooraf goed of uw vissen daar tegen kunnen. Daarnaast is het belangrijk om het water vaak te verversen. Op die manier kunnen de cysten van de witte stip zich niet verder ontwikkelen. Vervang altijd minimaal 75% van het water om de witte stip helemaal uit te roeien. Naast de natuurlijke manier kunt u ook kiezen voor speciale witte stip medicijnen. Lees vooraf altijd goed de handleiding van het witte stip medicijnen voordat u het toedient. Het verkeerd toedienen van witte stip medicijnen kan nare gevolgen hebben. Bij A2KOI vindt u verschillende merken voor witte stip medicijnen. Onder andere Colombo, Fish Pharma, House of Kata en Kusuri. Bent u zelf een koi handelaar of koopt ieder jaar een aantal boxen Japanse koi? Dan kunt u ook contact opnemen met Koiimporteren.nl. Zij verzorgen de import van Japanse koi in Nederland en België en zijn gespecialiseerd in het opvangen van vele vissen tegelijk.

Webwinkel Keurmerk
A2KOI 9,2 / 10 - 5570 Reviews @ Kiyoh
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »